Joc lliure vs Joc dirigit

El joc lliure és aquell que neix espontàniament, és la seva forma d'expressió. I que facilita l'activitat creadora, desenvolupa la imaginació, allibera pressions i permet actuar amb plena llibertat i independència. D'aquesta manera l'infant té l'oportunitat d'explorar i investigar materials i situacions per ell mateix. A través del joc els nens comprenen la naturalesa i el seu entorn cultural de forma imitativa. La imitació sorgeix de l'interior de l'infant, qui imita de manera única i individual el que percep.
Quan l'infant juga està recreant a través de la seva imaginació i fantasia tot el que observa del seu entorn per així comprendre-ho. Gràcies al joc, el nen aprèn a relacionar-se amb el món actuant, sentint i pensant.
El joc desenvolupa la creativitat, la capacitat d'acció personal, les relacions socials, la voluntat i les forces del pensament. El nen explora la fantasia infantil que més endavant s'expressarà com a iniciativa, com a força creativa. Mitjançant el joc desenvolupa les bases de la seva capacitat intel•lectual.
El joc dirigit es duu a terme quan és la persona adulta qui proposa i ofereix unes pautes per realitzar el joc, i està orientada a l’exploració i l’aprenentatge. Per tant, no es compleix la condició de llibertat i espontaneïtat. Però presenta els següents avantatges:
  • Augmenta les possibilitats d’utilització de joguines
  • Ajuda a canviar de situacions formatives
  • Afavoreix el desenvolupament intel•lectual, social, afectiu i motriu
  • Ofereix models positius per imitar satisfent les necessitats individuals de cada infant
    Joc Dirigit 

    Joc lliure

1 comentario: